"천릿길은 한 걸음부터 - A 1000-li (old Korean length unit, about 0.4 km) journey starts with one step."

Lucy & Lila

Blog

Legendele palatului: Dr.Hur Jun/ Legendary Doctor Hur Jun

Posted by Lucy&Lila on November 23, 2010 at 1:37 PM


Ei bine, iata-ne si la cel de-al cincilea serial coreean difuzat de TVR. Un serial frumos, care ne-a tansmis un mesaj foarte importat, ce ar putea fi sintetizat intr-un sfat intelept: Nu fii nepasator la problemele celor din jur! Chiar daca nu toti suntem medici, avem totusi datoria sa nu fim indiferenti fata de semenii nostri. 

Doctorul Hur Jun ne-a dat un exemplu de compasiune, bunavointa si intelegere pentru cei din jur, iar in plus, ne-a aratat ce inseamna cu adevarat, sa faci ceva din pasiune si nu pentru bani sau pentru a deveni faimos. 

Chiar daca uneori (poate ati sesizat si voi) s-au mai facut greseli, iar unele scene nu pareau credibile, ceea ce filmul a vrut sa ne spuna este mai presus de orice.

 Poate stiti deja ca Hur Jun chiar a existat. A fost unul dintre doctorii de legenda ai Coreei, este amintit in arhivele regatului Chosun, iar cartea scrisa de el  Dongui Bogam ("Comoara medicinii orientale") a intrat in patrimoniul UNESCO.


Hur Jun "cel adevarat"

 

Statuia Dr.Hur JunPovestea

Actiunea serialului se desfasoara in timpul regelui Seonjo, la aproximativ 50 de ani dupa moartea primei femei doctor din Coreea, Dae Janggeum.

Hur Jun este fiul magistratului din Yongcheon, insa mama lui este de origine umila, ceea ce-l impiedica pe Jun sa faca parte din clasa nobililor. Mai mult trebuie sa indure si batjocura celor din jur, iar faptul ca vrea sa invete si sa-si depaseasca statul ii aduce numai durere. Pentru a-si castiga existenta se ocupa cu contrabanda, fiind foarte iscusit in targuirea oricariu lucru. 

Din intamplare, Hur Jun o intalneste pe fiica unui nobil care a fost acuzat de tradare si a murit in exil. Ajutand-o sa-si inmormanteze tatal, Hur Jun ajunge sa tina din ce in ce mai mult la ea. Activitatile ilegale a le lui Hur Jun sunt descoperite iar el reuseste sa scape doar cu ajutorul tatalui sau. Asa ca Hur Jun este obligat sa plece si se stabileste la Saneum impreuna cu mama, fiica nobilului (care i-a devenit sotie) si Yang-tae (un prieten apropiat).

Punctul de cotitura in viata lui Hur Jun este intalnirea cu doctorul Yoo Eui-tae. El este cel care ii trezeste interesul pentru medicina. De aici incepe "muntele" pe care Hur Jun trebuie sa-l urce... 


Personajele


Dr.Hur Jun Inca de mic isi doreste sa invete,  insa acest lucru ii este interzis din cauza pozitiei sociale. In ciuda acestui lucru, este un om foarte inteligent si cu o vointa de fier. 

Este impresionat de daruirea cu care dr.Yoo isi practica meseria, si astfel se naste dragostea pentru medicina. A depasit multe momente grele, incercand sa-si indeplineasca telul, acela de a deveni medic regal. Insa chiar si dupa ce a devenit unul dintre cei mai apreciati doctori din palat, si mai tarziu seful medicilor regali, a continuat sa ramana un om modest.

Si-a dorit foarte mult sa-i ajute pe cei saraci care nu-si permiteau o vizita la medic asa ca a scris o carte despre bolile si leacurile lor, accesibila si celor cu mai putine cunostinte despre medicina. 

Un om cu un caracter minunat, spunem noi!Ye-jinUna dintre putinele persoane care au crezut in Hur Jun si in talentul lui. L-a sustinut enorm de mult si in momentele dificile a fost cea care l-a incurajat si i-a dat putere sa mearga mai departe. 

Ye-jin a fost cea care l-a ajutat pe Hur Jun se invete notiunile de baza ale medicinii, imprumutandu-i carti si dandu-i sfaturi.Da-heeAm putea spune ca Da-hee a fost o sotie model, fara sa gresim.

Desi este fiica unui nobil, se castoreste cu Hur Jun,  omul pe care il iubeste si il respecta enorm de mult. Renunta astfel la viata de nobila si devine un om de rand. Chiar daca munceste uneori in conditii foarte grele, nu-i reproseaza niciodata nimic sotului ei. Stie ca el are nevoie cel mai mult de sustinerea ei, asa ca i-o ofera neconditionat. Dr.Yoo Eui-taeUn doctor de exceptie si mentorul lui Hur Jun. Este cel care il invata pe Hur Jun nu numai medicina ci si faptul ca un medic are o datorie uriasa, aceea de salva vieti. Il invata ca indeferent de cati bani are un pacient, el trebuie tratat. 

"Daca vroiai bani, trebuia sa te faci negustor, daca vroiai sa devii faimos trebuia sa inveti chineza, dar un medic are datoria de a trata pacientii" , ii spune dr.Yoo fiului sau. De aici putem intelege dupa ce se ghida dr.Yoo in meseria lui. 

Gestul cel mai impresionant facut de el a fost faptul ca si-a oferit trupul in folosul medicinii. Nu sunt multi oamnenii care ar face acelasi lucru, iar in acea vreme, tinand cont de faptul ca nu se cunostea interiorul corpului uman, a fost un serviuciu urias pe care l-a adus medicinii. 


DOWNLOAD (Subtirare in romana)

OST (Original Soundtrack)

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

7 Comments

Reply Daniela
10:50 AM on December 7, 2010 
Mi-a placut serialul chiar daca nu este preferatul meu. O poveste destul de frumoasa iar daca un om ca doctorul HJ chiar a existat ma plec in fata lui.
Frumoasa descriere! Multumim! Se vede ca tot ceea ce faceti faceti din suflet.
Reply Lory
7:42 AM on December 24, 2010 
Mi-a placut foarte mult acest serial
mi-a placut povestea lui de dragoste cu Da-hee
Da-hee a renuntat la tot numai pt el a fost foarte romantic
ce pacat ca sa terminat asa de trist
am invatat multe din acest serial mai ales despre medicina
Reply Adr1an
2:18 PM on January 26, 2011 
http://tumtumbanzai.blogspot.com . Acolo gasiti si alte seriale asiatice.
Reply Adr1an
8:05 AM on April 9, 2011 
Reply parfenie zamfira
5:31 PM on March 15, 2012 
este nemaipomenit
Reply gulan
12:14 PM on April 12, 2012 
زور فلیمیکی خوش و کاریگه ره
Reply koshe
5:20 PM on April 19, 2012 
فيلميكى زور خوشة وةلا خة ريكة فيرى دة رزى ئازنين ئة بم

Subscribe To Our Site

Webs Counter